Kvalitet genom specialisering

Välkomna till oss!

Med anledning av Coronaviruset vill vi förtydliga att GHP Specialisttandläkarna har öppet som vanligt med tandvård av allmänt friska patienter. Vi är mycket noggranna med att upprätthålla en säker miljö, fri från smitta för dig under din behandling och arbetar vidare med våra redan stränga hygienrutiner för att skydda patienter och personal mot smitta. Vi sätter våra patienters hälsa och säkerhet först. Om du skulle få tecken på infektion såsom luftvägssymptom, hosta, eller feber ska du avstå från att besöka våra kliniker. Vi ber dig att kontakta oss per telefon 08-718 30 50 alternativt via mail info.nacka@specialisttandlakarna.se

Frågor och svar

 

Frågor och svar!

Nedan har vi sammanställt en mängd frågor och svar. Om du har fler funderingar är du välkommen att kontakta oss.

Protesen glappar! Jag har svårt att äta svårtuggad mat med min tandprotes och är jätteorolig att den skall falla ut ur munnen. Vad finns att göra?

Svar:

Det enklaste och billigaste sättet att få bättre fäste för en avtagbar protes är att använda protesfixativ, en sorts lim som läggs i protesen och som klistrar den mot gommen. Det fungerar hyggligt till bra men bara för några timmar i taget eftersom limmet tappar sin fästförmåga rätt snabbt. Bättre är att låta tandläkaren undersöka om en ny protes har förutsättningar att sitta bättre fast (och helst utan fixativ).

Ett tredje alternativ är att, om det finns tillräckligt med ben i käken, låta sätta in implantat för att fästa de konstgjorda tänderna på. Vanligtvis sätts 5-6 skruvar in och på dessa sätts en tandbro med upp till tolv tänder.

Jag har nyligen slagit ut en tand i en olyckshändelse. Det var för tre månader sedan som jag cyklade omkull. Det var hemskt, för alla mina tänder är olagade och jättefina. Min tandläkare har nu satt in en ny tand på en plastgom. Den är rätt OK, men jag vill ha en tand som är som min egen var innan den slogs ut!Dubbelklicka för att öppna frågan

Svar:

Har man förlorat en tidigare frisk tand i en i övrigt frisk tandrad är entandsimplantatet förstahandsvalet. Då sätter kirurgen in ett implantat där tandroten tidigare suttit. På detta implantat fästs sedan en konstgjord tand, vars porslinsyta gjorts så att utseendet blir så att ingen ser att tanden inte är äkta. Knappt du själv heller!

Jag är en kvinna på 49 år som en längre tid känt att flera tänder inte sitter lika fast längre. Jag upplever det ganska ångestladdat varför jag dröjt att söka hjälp. Nu är jag arbetslös och är rädd att inte få nytt jobb med mina dåliga tänder. Jag behöver hjälp snabbt!

Svar:

Tandlossningssjukdomen har oftast ett långdraget förlopp och symptom saknas till en början. Med en noggrann tandundersökning kompletterad med ordentlig röntgenundersökning som underlag kan specialisttandläkaren bedöma om de infekterade tänderna kan sparas eller behållas. Vanligtvis behöver en tandbro göras efter det att infektionerna behandlats. Någon snabb behandling är sällan möjlig: räkna med att det tar ett halvt till ett helt år att bli klar med behandlingen. Självklart ser vi till att Du aldrig behöver gå tandlös; en provisorisk bro eller protes gör att Du kan fungera normalt i sociala sammanhang.

Ajj! Jag har ont i en visdomstand. Det har gjort ont ett längre tag. Ibland är det bättre, ibland sämre. Det känns också svullet och jag får svårt att gapa! När det gör riktigt ont hjälper inte värktabletter. Vad skall jag göra?

Svar:

När visdomständerna växer fram får de inte alltid plats i käken. Tanden kommer inte ut ordentligt genom tandköttet och det uppstår en infektion runt tandkronan. Det blir svullet och det bildas i bland var i området runt visdomstandens krona.

Ibland hjälper det med lokalbehandling, dvs sköljning med en bakteriehämmande vätska. Ofta blir det nödvändigt med ett tandingrepp.

Bäst är att rådfråga din tandläkare om råd. Vi har specialister som hjälper till om din visdomstand behöver tas bort. Din tandläkare kan remittera till oss, men du behöver ingen remiss för att få behandling hos oss. Det är bara att ringa eller mejla!

Hur lång kö har ni?

Svar:

Vi har ingen lång kölista! Den som ringer och vill boka en tid för undersökning får en tid inom ca en månad. Hög tillgänglighet är en av våra viktigaste prioriteringar!

Second opinion

Svar:

Det är inte lätt att vara patient! Att gå in i en tandbehandling är för de flesta att viktigt och stort beslut. Ibland känns det bra att få en andra åsikt om t ex ett behandlingsförslag som är svårt att ta ställning till. Som lekman är man ju rätt så utlämnad till "experter"!

I ett sådant lägen kan det kännas skönt att få en s k "second opinion".

Det behövs ingen remiss, det är bara att ringa och boka en tid. Säg till vid bokningen att det rör sig om en second opinion, så att tillräckligt med tid bokas för din räkning.

Välkommen att kontakta oss!

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.